UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Základní recept na rýži
Přílohy

date 31.03.2013 user abraksa
Základní recept na rýži

servingsPočet porcí: 2

preparation timeDoba přípravy: 30-40 min.

ingredientsIngredience:

Rýže dlouhozrnná – 150 ml
Voda – 300 ml
Sůl – 1 lžička
Olej – 1 lžička

contentPostup přípravy:

Vodu uvedeme k varu, osolíme a přidáme olej. Do vroucí vody vsypeme rýži, přidáme olej, zamícháme a znovu přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle. Vaříme přibližně 20 minut. Po 12-15 minut podíváme se na rýži a na pár zrníčkách zkusíme, jestli je už hotová a jestli ještě v ní nezůstala voda. Když tam není, tak už je hotová, protože rýže všechnu tekutinu vsákla. Pak vypneme oheň, sundáme poklici a přes rýži přehodíme utěrku a necháme ji asi tak 5-10 minut dojít.

tipNáš tip:

1. Výběr rýži. Když chceme aby se zrníčka nelepila a krásně se oddělovala je k tomu nejlepší dlouhozrnná rýže a nazývá se basmati.

2. Rýži vždy odměřujeme na objem, nikoliv na váhu! Na jednu osobu počítáme 65 ml, vody mělo by být dvakrát tolik.

3. Výběr nádobí ve kterém se bude vařit rýže je též důležitý. Vybíráme takové nádobí, ve kterém se zrníčka rýži nespálí a nepřilepí ke stěnám. Můžeme použití širokou pánev, která musí mít pokličku. Velice důležité je, aby byla pánev poměrně mělká.

4. Nikdy rýži při vaření nerušíme. Přibližně po 12-15 minutách podíváme se a na pár zrníčkách zkusíme, jestli je už hotová a jestli ještě v ní nezůstala voda. Když tam není, tak už je hotová, protože rýže všechnu tekutinu vsákla. Pak vypneme oheň, sundáme poklici a přes rýži přehodíme utěrku a necháme ji asi tak 5-10 minut dojít.