UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Velikonoční kulič - ruský mazanec
Domácí pekárna

date 02.04.2013 user abraksa
Velikonoční kulič - ruský mazanec

servingsPočet porcí: 8

preparation timeDoba přípravy: 2,5 hod.

ingredientsIngredience:

 

Kandované ovoce                       Maslo - 150 g                    
Cukr - 135 g Sůl - 1/5 lžičky                             
Mouka - 500g  Ořechy - 15 g
Mléko - 150 ml Rozinky - 75 g
Vejce - 3 ks  Droždi - 1 sáček

contentPostup přípravy:

Těsto zamícháme v domácí pekárně. Všechny suroviny, kromě ořechů, kandovaného ovoce a rozinek, vložíme do pečicí formy v tom pořadí, ve kterém se má ukládat dle návodu k domácí pekárně. Zvolíme program těsto. Po zvukovém signálu přidáme ořechy, ovoce a rozinky. Po ukončení programu, těsto rozdělíme na stejné díly a vytvarujeme z nich kulaté bochánky. Těsto přeneseme do dobře vymazané vysoké kulaté formy. Formu naplníme nanejvýš do její jedné třetiny. Těsto překryjeme a necháme dalších asi 30-40 minut kynout.

Mezitím předehřejeme troubu na 190°C. V malé misce rozšleháme vajíčka s dvěma lžícemi vody. Vykynuté bochánky lehce potřeme a pečeme asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 30 minut. Teplotu snížíme na 135°C a pečeme po dobu 20–25 minut do zlatohněda. Hotovost kuličů můžeme zkontrolovat špejli.

Upečené kuliči vyjmeme z formy, dáme na mřížku a na ještě teplý povrch dáme bílkovou polevu, ozdobíme cukrovými kuličkami.

Bílkovou polevu připravíme tak, že ušleháme 1 bílek, postupně přidáme 50 g moučkového cukru a na konci šlehaní ½ lžičky citronové šťávy. 

tipNáš tip:

Jako formu mužete použit keramický květinač, vyložený pečicím papírem nebo plechovku z ovocné konzervy.