UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Studená polévka “Okroška”
Studené polévky

date 31.03.2013 user abraksa
Studená polévka “Okroška”

servingsPočet porcí: 5

preparation timeDoba přípravy: 20 min.

ingredientsIngredience:

Okurka salátová – 1 ks
Ředkvičky  - 6 ks
Kuřecí prsa vařená – 2 ks 
Smetana kysaná  - 1/2 kelímku     
Kopr – 20 g
Brambory  uvařené – 4-5 ks   
Vejce  - 5 ks
Pažitka – 1 svazek
Sůl, kys. citronová  - dle chuti
Voda – 2 l

contentPostup přípravy:

Brambory, vajíčka,  maso, ředkvičky a okurku nakrájíme na kostičky jak na bramborový salát. Pažitku a kopr posekáme.Vše smícháme dohromady, dodáme smetanu  a zalijeme vodou (nejraději převařenou a studenou). Okrošku osolíme a přidáme kyselinu citronovou podle chuti.

tipNáš tip:

Kyselinu citronovou můžete zaměnit octem nebo místo vody a kyseliny můžete přidat kefír. Maso jde vyměnit na salám junior.v K polévce můžete přidat i hořčici.

notePoznámka:

Okroška  je studená ruská polévka založená na kvasu. Kvas je nápoj vyráběný kvašením obilnin s mírným obsahem alkoholu (do 0,5 %). Kvas je možné pít nejen k uhašení žízně, ale může být použit k detoxikaci organismu. Jeho účinek na organismus je obdobný jako u kefíru. Reguluje činnost zažívacího traktu a zabraňuje množení škodlivých bakterií. Má tonizující účinek a příznivě ovlivňuje srdce. Má pozitivní vliv při boji s obezitou, dnou, revmatismem, arteriosklerózou, kožními nemocemi, furunkulózou, narušením střevní flóry (např. při léčbě antibiotiky), chorobách jater a ledvin.

Kvas můžete koupit v ruských obchodech.