UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Rajská omáčka
Omáčky

date 31.03.2013 user abraksa
Rajská omáčka

servingsPočet porcí: 1

preparation timeDoba přípravy: 40 min.

ingredientsIngredience:

Rajčata – 1 kg
Cibule – 1 ks
Česnek – 1 stroužek
Mrkev malá – 1 ks
Slanina – 30 g
Masový vývar – 1/4 l
Sůl a pepř – podle chuti
Svazek bylinek (bobkový list,
8 petrželových stonků,
1 větvička tymiánu)
Cukr – špetka

contentPostup přípravy:

Rajčata u stonku klínovitě vyřízneme, ponoříme do vroucí vody, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme semena.

Oloupanou cibuli, česnek, mrkev a špek nakrájíme na kostičky. Špek vyškvaříme, přidáme kostičky zeleniny, mícháme a dusíme, dokud nezezlátne.

Přidáme rajčata, vývar a svazek bylinek. Vaříme 25 minut mírným varem. Byliny vymačkáme, zahodíme.

Prochladlou omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme.

Rajskou omáčku pomalu prohřejeme, osolíme, opepříme a ochutíme cukrem.

Obměna:

Rajčata použijte sterilovaná. Propasírujte je. Rychle a dobře se omáčka dělá z rajské nebo zeleninové šťávy a rajského protlaku.

Slaninu nahraďte máslem. Místo tymiánu a česneku použijte 2 stonky čerstvé bazalky a 100 g bílé části pórku.

Masový vývar můžete použít jakýkoliv. Pokud máte možnost, dejte přednost silnému hovězímu vývaru. Smíchat můžete i zeleninový vývar nebo vodu s dobrým masovým extraktem.

tipNáš tip:

Pro zjemnění: vmíchejte do omáčky kousek čerstvého másla, trochu smetany nebo zakysané smetany. Můžete také použít několik lžic bešamelové omáčky.