UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Žitno-pšeničný chléb
Domácí pekárna

date 06.04.2013 user abraksa
Žitno-pšeničný chléb

servingsPočet porcí: 8+

preparation timeDoba přípravy: 3,5 hod.

ingredientsIngredience:

Mouka hladká – 225 g       

Olej olivový – 2 lžíce

Žitná mouka – 325 g

Voda – 350 ml

Melasa – 1 lžička

Ocet jablečný – 2 lžíce

Sladěnka – 1 lžička

Syrovátka – 2 lžíce

Sůl – 1 lžička

Droždí sušené – 2 lžičky

 

 

contentPostup přípravy:

Vodu ohřejeme, melasu a sladěnku rozpustíme ve 100 ml vody, syrovátku ve zbytku vody. Vše dáme vychladnout do 35°C a vylijeme do pečicí formy. Přidáme sůl, olej, ocet, poté prosetou mouku a nakonec droždí. Formu vložíme do pekárny a zvolíme program Celozrnný, hmotnost 750, stupeň zhnědnutí 2.

tipNáš tip:

Pro tmavší povrch chleba při pečení průzor ve víku přikryjeme.

notePoznámka:

Doporučujeme při míchání sledovat těsto. Při nutností přidáme mouku nebo vodu. Těsto by se nemělo zůstat na stěnkách formy a mělo by mít při míchání formu koule.