UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Pesto alla genovese (pesto verde)
Omáčky

date 01.04.2013 user abraksa
Pesto alla genovese (pesto verde)

servingsPočet porcí: 1

preparation timeDoba přípravy: 10 min.

ingredientsIngredience:

Bazalka čerstvá – 1 svazek
Česnek – 1 velký stroužek
Piniové oříšky - 50 g
Sýr Parmezán - 50 g
Olej olivový – 100 ml
Sůl – dle chuti

contentPostup přípravy:

Bazalku omyjeme, osušíme a nejemno ji posekáme. Oloupaný česnek prolisujeme. Sýr nastrouháme.

Všechny suroviny jemně rozmixujeme.

Směs uložíme do sklenice, povrch pokropíme olejem. Uchováváme v lednici.

Omáčku můžeme použit k těstovinám, salátům, rybám, masu.

notePoznámka:

Původ pesta se klade do oblasti Liguri  v severní Italii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova).

Název Pesto je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit.

Nejlepší je pesto čerstvě připravené se špagetami; podle klasického receptu z okolí Bolognese  špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami. Pesto není vhodné ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne.