Omáčka Mornay II
Omáčky



Počet porcí: 1
Doba přípravy: 20 min.
Ingredience:
Smetana ke šlehání – 2 lžíce
Mouka – 2 lžíce
Máslo – 2 lžíce
Mléko – 1 šálek
Sýr Gruyere – 1/2 šálku
Žloutek – 1 ks
Sůl, pepř bílý – dle chuti
Muškátový oříšek – dle chuti
Postup přípravy:
Smetanu vyšleháme se žloutkem. Připravíme světlou jíšku: do rozehřátého másla vsypeme mouku, chvilku orestujeme, pak přilijeme mléko a za stálého míchání vaříme do zahuštění. Omáčku sundáme z plotýnky a vmícháme smetanovou směs, strouhaný sýr, sůl, pepř a muškátový oříšek. Omáčku krátce ohřejeme na mírném ohni.
Omáčku používáme na zapékání nejrůznějších potravin nebo podáváme k mořským plodům, zelenině. Je součástí receptu na sendvič Hot Brown.
Náš tip:
Sýr Gruyere je drahý, a proto můžete použit jakýkoliv tvrdý sýr. Nejlépe se k tomu hodí sýry Parmezán a Čedar.