UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Jablkový koláč s mandlovou polevou
Koláče a buchty

date 31.03.2013 user abraksa
Jablkový koláč s mandlovou polevou

servingsPočet porcí: 50

preparation timeDoba přípravy: 2 hod.

ingredientsIngredience:

Máslo – 50 g
Mléko – 1/4 l
Vejce – 2 ks
Sůl – podle chuti
Kardamon – 1/2 lžičky
Droždí – 30 g
Mouka polohrubá – 600 g
Jablka – 1,5 kg
Citronová šťáva – 2 lžíce
Smetana – 3/4 l
Mouka hrubá – 80 g
Med – 4 lžíce
Mandlové lupínky – 200 g
Citronová kůra – 1 lžička

contentPostup přípravy:

Máslo necháme rozpustit a zalijeme mlékem, aby bylo vlažné. Vmícháme vejce, cukr, koření a rozdrolené droždí. Přidáme do mísy k mouce, zaděláme těsto, přikryjeme, necháme 2krát  vykynout.

Plech vymastíme, těsto na něm vyválíme a prsty vmáčkneme do rohů.

Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na tenké plátky. Prolijeme citronovou šťávou, poklademe na těsto.

Smetanu svaříme na polovinu. Přidáváme pozvolna mouku a šleháme metličkou. Vmícháme med, mandle a strouhanou citronovou kůru a přelijeme lžící na jablka. Koláč pečeme 35 minut při 200°C.