UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Domácí rassolnik
Teplé polévky

date 01.04.2013 user abraksa
Domácí rassolnik

servingsPočet porcí: 8

preparation timeDoba přípravy: 2 hod.

ingredientsIngredience:

Maso s kosti – 500 g
Rýže nebo kroupy – 70 g
Rajčatový protlak – 2 lžíce
Okurky kyselé – 2-3 ks
Lak z okurek – dle chuti
Mrkev – 1 ks
Petržel kořen a nať
Cibule – 1 ks
Brambory – 3-4 ks
Bobkový list – 2 ks
Sůl, pepř – dle chuti
Smetana kysaná – dle chuti
Provensálské bylinky – lžička

contentPostup přípravy:

Do třiapůllitrového hrnce vložíme maso s kosti a vaříme hodinu, pote maso osolíme, přidáme provensálské bylinky a vaříme ještě půl hodiny.

Dokud se připravuje vývar osmažíme zeleninu. Petržel, mrkev a okurky nastrouháme.  Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme mrkev, petržel a smažíme 5 minut. Pak vložíme okurky a smažíme dál 3 minuty. Protlak rozmícháme s trochou vývaru a přilijeme k zelenině. Dusíme 10 minut.

Hotový vývar procedíme, maso vykostíme a nakrájíme na kousky.

Vývar přelijeme do hrnce, nejlépe smaltového a opět přivedeme do varu. Přidáme omytou rýži nebo předem namočené a propláchnuté kroupy. Vaříme 10 minut, pak přidáme nakrájené brambory. Vaříme do měkka. Pak přidáme zeleninovou směs, bobkový list, pepř, dle chuti lak z okurek a na mírném ohni vaříme ještě 10 minut. Před koncem vaření vložíme nasekanou petržel a dle chuti sůl. 

Do každé porce přidáme lžíci kysané smetany.