Domácí nudle
Těstoviny



Počet porcí: 10
Doba přípravy: 30 min.
Ingredience:
Hrubá mouka – 400 g
Vejce – 4 ks
Sůl- lžička
Olej – 4 lžíce
Postup přípravy:
Hrubou mouku nasypeme na vál, vytlačíme důlek a rozklepneme do něj vajíčka. Přidáme sůl a olej. Směs promícháme krouživými pohyby vidličkou. Začneme od středu a postupně zapracováváme mouku. Rukami pak uhněteme pružné lesklé těsto. Do příliš tuhého těsta přidejte trochu teplé vody.
Na pomoučněném válu těsto válečkem tence vyválíme.
Pláty těsta necháme na utěrce trochu oschnout. Mají být suché, ale vláčné, nesmí se lámat. Nakrájíme je na 10 cm široké pruhy, které položíme na sebe do komínku. Ostrým nožem šikmo od sebe krájíme nudle zvolené velikosti. Rovnáme je do řádků, aby se neslepily.
Nudle rozprostřeme na plátno. Necháme je dobře uschnout a uložíme do vzduchotěsné nádoby.
Náš tip:
Kdo ochutnal domácí nudle, ten ví, že se jim chutí, ale především jemností, nic nevyrovná. Jejich příprava je pracnější, ale jednoduchá. Výsledek stojí za námahu. Trochu cviku vyžaduje jen krájení vlasových nudlí do polévky.