UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Cukrové preclíky
Cukroví a sladkosti

date 31.03.2013 user abraksa
Cukrové preclíky

servingsPočet porcí: 32

preparation timeDoba přípravy: 1,5 hod.

ingredientsIngredience:

Mouka hladká – 250 g
Margarin – 150 g
Smetana – 2 lžíce
Pomerančový likér - 2 lžíce 
Cukr krystal – 60 g
Sůl – špetka

contentPostup přípravy:

Mouku a tuk rozsekáme na válu  na drobivou hmotu. Pomoučněným nožem to jde docela rychle.

Přidáme sůl, smetanu a likér a vypracujeme rychle hladké těsto. Přikryjeme a necháme nejméně 30 minut v chladu odpočívat.

Těsto uhněteme tak, aby bylo pružné, a pak je vyválíme na sílu prstu, nakrájíme na nudličky a z těch pak uděláme válečky.

Válečky zformujeme v preclíky a potřeme je vodou. Krystalový cukr lehce vtlačíme. Položíme na plech a uprostřed trouby při 220°C upečeme do světle žluta.

Ještě horké preclíky sundáme z plechu a necháme vychladnout na mřížce. Uchováváme v plechových krabicích.

tipNáš tip:

Jemné drobné pečivo, které pečeme z tučného těsta bez cukru. Osladí se teprve krystalovým cukrem sypaným navrch, který promění křupavé preclíky v opravdové skvosty.