UvařJídlo - Online kuchařka z dostupných surovin.

Chřest s mandlovým máslem
Zeleninové pokrmy

date 31.03.2013 user abraksa
Chřest s mandlovým máslem

servingsPočet porcí: 4

preparation timeDoba přípravy: 1 hod.

ingredientsIngredience:

Mandlové lupínky – 100 g
Máslo – 100 g
Chřest – 2 kg
Cukr – 1/2 lžičky
Sůl – 1/2 lžičky

contentPostup přípravy:

Chřest oloupáme malým nožíkem nebo speciálním loupačem. Začneme pod hlavičkou a dáme pozor, aby se nezlomil. Dřevnaté konce odřízneme a oloupáme zbylé špičky.

V kastrolu rozpustíme 2 lžíce másla, opražíme na něm mandlové lupínky a vyjmeme je na talíř. Rozpustíme zbylé máslo, kousek po kousku vložíme chřest, okořeníme ho a pod poklicí dusíme.

Chřest podáváme na předehřátém podnosu politý ochuceným výpekem a posypaný mandlemi. Ihned podáváme.

Jako příloha jsou vhodné nové brambory polité máslem, sypané petrželkou a sekanou šunkou. Lehké bílé víno.

tipNáš tip:

Čerstvý chřest je křehký, snadno se láme. Řezné plochy mají být hladké, netřepí se, nejsou zaschlé. Výhonky zabalte do vlhkého plátna a uložte do zeleninové zásuvky v lednici. Oloupejte je těsně před použitím.